Dierlijke Voeding

Op deze pagina vind je een aantal specifieke onderwerpen die vallen onder dierlijke voeding. Klik op de bijbehorende links om video's te bekijken over een specifiek onderwerp (met Nederlandstalige ondertiteling).

 

Vlees

vlees.jpg

Het onderwerp vlees komt voor in zo'n 400 van de 1400 video's op NutritionFacts.org. Een groot aantal elementen wordt besproken om helderheid te brengen over de (misleidende) informatie die er veelal is rond het onderwerp vlees. Of het nu gaat om eiwitten, vetten, cholesterol, toxines of andere elementen. Dr. Greger gaat in op de feiten en toont daarin een helder beeld: Er zijn veel negatieve gevolgen voor onze gezondheid dat gerelateerd is aan de inname van alle soorten vlees.

Neem bijvoorbeeld de eiwitten in vlees: IGF-1 (insuline-achtige groeifactor) is een hormoon dat kanker stimuleert. Je krijgt een overvloed van IGF-1 als je dierlijke eiwitten (oftewel vlees) eet. De verzadigde vetten, transvetten en cholesterol zijn ook een groot probleem met verregaande negatieve gevolgen op de gezondheid. Onder andere obesitas, diabetes en hart- en vaatziekten zijn sterk geassocieerd met vetten en cholesterol in vlees.

 

Vis

vis.jpeg

Is vis eten gezond? Vis bevat weinig antioxidanten, fytonutriënten en vezels, allen belangrijk voor een goede gezondheid. Het bevat wel cholesterol en verzadigde vetten die bijdragen aan onder andere diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten.

Dankzij de vervuiling van onze oceanen bevat vis veel zware metalen. Zo staan zeevruchten op plek 1 van voeding die het meeste kwik bevat en is tonijn de grootste bron van arseen. Eén portie vis gedurende een zwangerschap kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een baby meer kwik in het lichaam opneemt dan een dozijn vaccinaties die kwik bevatten! De zware metalen in vis zijn ook steeds vaker onderdeel van onderzoeken. Zo zijn cognitieve stoornissen, de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en zelfs ALS geassocieerd met de inname van vis.

Vis bevat ook omega-3 vetzuren die zo worden geprezen, waardoor visolie supplementen een grote industrie is geworden. Helaas berust het verhaal op misleidende informatie. Anekdotische verhalen over het zeldzaam lage aantal gevallen van coronaire hartziekten onder eskimo's blijken een fabeltje. Er zijn vele onderzoeken, autopsies en beeldvorminstechnieken op bevoren eskimo mummies gedaan. Deze tonen dat de eskimo's atherosclerose hadden, het belangrijkste teken van hart- en vaatziekten.

 

Eieren

eieren.jpeg

Met één ei per dag kan je de maximaal toegestane dagelijkse hoeveelheid cholesterol voor het risico op hart- en vaatziekten al overschrijden. Andere ziekten, waaronder leverziekten, leverkanker en prostaatkanker, zijn geassocieerd met de consumptie van eieren. Zo is er in een onderzoek naar voren gekomen dat mannen die om de drie dagen één ei eten, 81% meer kans hebben op prostaatkanker.

 

Zuivel

kaas.jpeg
melk.jpeg

Net als bij vlees is er ook veel misleidende en conflicterende informatie over de gezondheidseffecten van zuivel (melk, kaas, yoghurt, boter). Een stelling die vele voor waarheid aannemen is dat calcium in dierlijk melk goed is voor onze botten. Er zijn echter veel onderzoeken die het tegendeel tonen, namelijk dat de gebieden waar meer melk geconsumeerd ook meer botbreuken en osteoporose voorkomt.

Uit een grote bevolkingsstudie in Zweden (Milk Intake and Risk of Mortality and Fractures in Women and Men) onder 100,000 mannen en vrouwen die 20 jaar lang werden gevolgd, bleek dat vrouwen die meer melk dronken een veel groter risico hadden op botbreuken, hart- en vaakziekten en zelfs voortijdig sterven.

Zuivel bevat ook veel eiwitten, vetten en cholesterol, zoals bekend sterk geassocieerd met diverse chronische ziekten zoals kanker, diabetes, obesitas en hart- en vaatziekten. Honderden video's op NutritionFacts.org bespreken de gezondheidsrisico's en misleidende informatie rondom zuivel.