Ziekten

Op deze pagina vind je informatie over een aantal veelvoorkomende ziekten. Klik op de bijbehorende links om video's te bekijken over een specifiek onderwerp (met Nederlandstalige ondertiteling).

 

Hart- en vaatziekten

hartziekten.jpeg

Hart- en vaatziekten zijn de belangrijkste doodsoorzaken in de Westerse wereld. De belangrijkste risicofactor voor hart- en vaatziekten is een verhoogd cholesterol, dat sterk beïnvloed wordt door voeding. Nathan Pritikin was één van de eerste voedingspioniers die hartziekten kon genezen met een plantaardig dieet en beweging. Waar kreeg hij die inspiratie vandaan?

Op 43-jarige leeftijd vertelde zijn cardioloog hem dat hij zou sterven aan een hartaanval. Een inkijk bij andere bevolkingsonderzoeken toonde aan dat hart- en vaatziekten nauwelijks voorkwam bij mensen die een cholesterolgehalte van 160 of lager hadden. Oeganda was één zo´n land. Pritikin besloot om hetzelfde dieet te gaan volgen als de bevolking van het Afrikaanse land, namelijk een plantaardig dieet. En wat bleek: Hij genas van zijn hartziekte! Zijn cholesterolgehalte ging snel omlaag, van 300 naar 120.

Sindsdien zijn er meerdere onderzoeken, waaronder die van Dr. Esselstyn, die een duidelijk verband tonen tussen dieet en hartziekten. Dr. Greger´s video´s gaan verder in op specifieke onderwerpen gerelateert aan hart- en vaakziekten, dieet en cholesterol. Het advies is om LDL cholesterol te verlagen naar tussen de 50 en 70, en dat kan door dierlijke voeding niet meer te consumeren. Lees hier meer over cholesterol.

 

Kanker

borstkanker.jpeg

Net als hart- en vaakziekten is ook kanker een chronische ziekte die grotendeels voorkomen en zelfs genezen kan worden met een plantaardig dieet. Bij mannen is prostaatkanker een veelvoorkomend type kanker, en bij vrouwen borstkanker.

Dr. Dean Ornish, die ook bewezen heeft hart- en vaatziekten te kunnen genezen, besloot om kanker een plantaardig dieet te geven. Dr. Ornish toonde aan dat een plantaardig dieet de progressie van prostaatkanker kon stopzetten en terugdraaien (genezen). Het bloed van diegenen die een plantaardig dieet aten, bleek bijna 8x de remmende kracht te hebben als het ging om de groei van kankercellen.

Hetzelfde met borstkankercellen. Nadat vrouwen twee wekenlang een plantaardig dieet volgden, bleek dat het bloed de mogelijkheid had om kankercellen te doden. Nog eens twee weken verder en de kwaadaardige kankercellen waren zelfs bijna helemaal verdwenen!

Honderden Nutrition Facts video´s gaan verder in op het verband tussen diverse soorten kanker en plantaardige voeding (en andere factoren zoals roken en beweging).

 

Diabetes

diabetes.jpeg

Diabetes type 2 is een ziekte die wereldwijd steeds vaker voorkomt. Zo'n 90% van de mensen met diabetes type 2 heeft te maken met overgewicht. Het belangrijkste element van diabetes type 2 is dat het lichaam resistent is tegen insuline. Bij de autoimmuunziekte diabetes type 1 maakt het lichaams zelfs helemaal geen insuline meer aan.

Diabetes type 2 is bijna altijd te voorkomen, vaak goed te behandelen en in sommige gevallen zelfs te genezen. Door de inname van vetten te verminderen kan de insulineresistentie ook verminderen. Onderzoek toont aan dat hoe minder vet er in het dieet zit, hoe beter de insuline zijn werk kan doen. Alle dierlijke voeding heeft een gemeenschappelijk element, namelijk dat het vetrijke voeding is. Onderzoeken tonen ook aan dat plantaardige diëten de kans op diabetes type 2 verlagen.

89.000 Californiërs maakten deel uit van een voedingsstudie. Vergeleken met vleeseters bleken flexitariërs (mensen die weinig vlees eten) 28% minder kans op diabetes type 2 te hebben. Degenen die geen vlees, maar bijvoorbeeld wel af en toe vis aten, hadden 50% minder kans op diabetes type 2. Degenen die geen vlees en geen vis aten hadden 61% minder kans, en degenen die helemaal geen dierlijke voeding (geen vlees, vis, zuivel, eieren) aten? Die groep mensen had 78% minder kans op diabetes type 2.

 

obesitas

obesitas.jpeg

Obesitas, of overgewicht, is een groot gezondheidsrisico dat kan leiden tot onder andere diabetes type 2, hart- en vaatziekten en kanker. Met name de groei van obesitas onder kinderen is schrikbarend. De voedingsindustrie wil ons doen geloven dat het gebrek aan beweging de belangrijkste oorzaak is van obesitas.

Bewerkte voeding, calorie-rijke voeding en junk food spelen allemaal een nog grotere rol bij gewichtstoename en obesitas dan een gebrek aan beweging. Specifieke voedingsmiddelen die geassocieerd zijn met obesitas zijn vlees, vis, zuivel, eieren en bewerkte granen (bijvoorbeeld wit brood). Onbewerkte plantaardige voeding kan obesitas voorkomen en zelfs behandelen. In het bijzonder lijken vezelrijke producten zoals bonen en onbewerkte granen de kans op obesitas te verkleinen, evenals groene thee.

 

Hoge Bloeddruk / Hypertensie

hogebloeddruk.jpeg

Het Global Burden of Disease Study, de meest uitgebreide en systematische analyse van doodsoorzaken dat ooit ondernomen is, meldt dat een te hoge bloeddruk de belangrijkste risicofactor is voor sterfte. Hoge bloeddruk (ook wel hypertensie genoemd) draagt jaarlijks bij aan 9 miljoen sterfgevallen wereldwijd. Hoge bloeddruk kan bijdragen aan diverse doodsoorzaken, waaronder hartaanvallen en beroertes. Het gevaar van hoge bloeddruk is dat het heel veel orgaansystemen in het lichaam kan beschadigen.

Hoge bloeddruk wordt vaak gezien als iets dat normaal is naarmate je ouder wordt. Bevolkingsonderzoeken tonen keer op keer aan dat dit een valse aanname is. In bevolkingsonderzoeken van het platteland van China bleken de mensen hun hele level een bloeddruk van 110/70 te hebben. Het plantaardige dieet kan daar een grote rol in hebben gespeeld. In de Westerse wereld zijn de enigen die zo'n lage bloeddruk hebben, mensen die een plantaardig dieet volgen.

We kunnen de druk verminderen door onbewerkte plantaardige voeding (zonder toegevoegd zout) te consumeren. Je kan heel gemakkelijk de belangrijkste risicofactor van sterfte elimineren. Geen medicatie, geen scalpels. Enkel een vork.

 

Dementie en Alzheimer

alzheimer.jpeg

De ziekte van Alzheimer is een hersenziekte en is de meest voorkomende vorm van dementie. Het is een ziekte die fysiek en emotioneel zwaar is, voor zowel degenen die de ziekte hebben als degenen die zorg geven. Wat deze aandoening zo moeilijk maakt is de langzame, subtiele achteruitgang die maanden of jaren kan duren.

Alzheimer's patiënten hebben te maken met geheugenverlies met uiteindelijk sterfte tot gevolg. Ondanks dat Alzheimer steeds vaker voorkomt en er miljarden worden geïnvesteerd in onderzoeken, is de ziekte nog altijd niet te genezen. Het goede nieuws: "Alzheimer's Disease Is Incurable But Preventable." In het Nederlands: De ziekte van Alzheimer kan niet genezen maar wel voorkomen worden. Zo luidt de titel van een publicatie door een wetenschapper van het Center of Alzheimer's Research.

Er is een groeiende consensus dat wat goed is voor het hart, ook goed is voor de hersenen. Een onderzoek onder 300 Alzheimer patiënten concludeerde dat het behandelen van risicofactoren (cholesterol en hoge bloeddruk) van hart- en vaatziekten, ertoe kan leiden dat Alzheimer minder snel toeneemt. Er kan echter niet voorkomen worden dat de ziekte zich verder ontwikkelt. Daarom is het belangrijk om de ziekte te voorkomen, en het is nooit te laat om gezonder te eten! De publicatie "Dietary and Lifestyle Guidelines for the Prevention of Alzheimer’s Disease" (Dieet- en leefstijl richtlijnen ter voorkoming van de ziekte van Alzheimer) uit 2014 adviseert: "Groenten, peulvruchten, fruit en onbewerkte granen moeten vlees en zuivelproducten vervangen als belangrijkste voedingsmiddelen in het dieet."

 

Artritis

pijnstillers.jpeg

Reumatoïde artritis is een chronische autoimmuunziekte. De belangrijkste eigenschap van de ziekte is dat het blijvende pijn en stijfheid veroorzaakt met een geleidelijke vernietiging van de gewrichten, met name in de handen en voeten. Dit leidt tot verlammende misvormingen. De precieze oorzaak van artritis is niet bekend, maar de Yersinia bacterie (gevonden voornamelijk in varkensvlees) en overgewicht kunnen een rol spelen.

In een beroemd gerandomiseerd onderzoek volgden artritis patiënten een veganistisch dieet gedurende de eerste 3,5 maanden, waarna de resterende 9,5 maand een eivrij lactovegetarisch dieet werd gevolgd. Vergeleken met de controle groep, die geen veranderingen aanbracht in hun dieet, had de vegan groep een aanzienlijke verbetering qua stijfheid in de ochtend. Het aantal uren dat zij verminderde klachten hadden bleek gehalveerd. De vegan groep rapporteerde tevens dat zij zich beter voelden en aanzienlijke verbetering hadden, waaronder een verbeterde grijpkracht, minder gevoelige gewrichten en minder zwellingen.

Plantaardige diëten kunnen artritis symptomen verminderen en soms zelfs elimineren. Specifieke voedingsmiddelen zijn onderdeel geweest van onderzoeken en lijken zelfs enige verlichting te kunnen geven. Açai bessen toonden een bescheiden positief effect bij osteoartritis patiënten. Zure kersen bleken zó ontstekkingsremmend te werken dat het zelfs jicht, een zeer pijnlijk vorm van artritis, kan behandelen. Curcumin, het gele pigment in kurkuma, bleek effectiever te werken bij het behandelen van reumatoïde artritis dan het belangrijkste medicijn wat normaal wordt voorgeschreven.

 

Depressie

depressie.jpeg

De traditionale verklaring van hoe depressie werkt staat bekend als de monoamine-theorie. Volgens deze theorie ontstaat een depressie doordat er een chemische disbalans in de hersenen plaatsvindt. Mensen met depressie blijken een verhoogd gehalte van het enzyme monoamine-oxidase (MAO) in de hersenen te hebben.

Plantaardige voeding blijkt fytonutriënten te hebben die dit enzym van nature remmen, waaronder appels, bessen, druiven, uien en groene thee, evenals de specerijen kruidnagel, oregano, kaneel en nootmuskaat. Dit kan helpen verklaren waarom depressie minder vaak voorkomt bij mensen die een plantaardig dieet volgen. Er zijn ook korte-termijn onderzoeken die hebben aangetoond hoe meer  fruit en groente je op een dag eet, hoe vrolijker en energieker je je die dag voelt.

Zoals er bewijs is dat plantaardige voeding een gunstig effect heeft op ons mentale en emotionele welzijn, zo zijn er er ook voedingsstoffen die het risico op depressie kunnen bevorderen. Bijvoorbeeld arachidonzuur, dat ons humeur omlaag kan brengen doordat het ontstekingsreacties in de hersenen kan veroorzaken.  De top-5 voedingsmiddelen waar arachidonzuur zich in bevindt zijn kip, eieren, rundvlees, varkensvlees en vis. Er is data die suggereert dat mensen met verhoogde gehaltes arachidonzuur in hun bloed een aanzienlijk groter risico op zelfmoord en episodes van zware depressie kunnen hebben.

 

andere ziekten en kwalen

MS